Spacen

Bij de afbouw of afwerking van wanden en plafonds bij nieuwbouw of renovatie kan pleister (spack) ook onder hoge druk met een spuit worden aangebracht. Deze techniek heet spacken, spack spuiten / spackspuitwerk. Er wordt gewerkt met 2 lagen, de eerste is om te egaliseren en heet de meslaag, de tweede heet afkorrel- of structuurlaag en is om de bekende korrelstructuur aan te brengen. Het is een populaire afwerkmethode vanwege de lage kostprijs, de hoge snelheid van werken en de kwaliteit van de pleister.

Spackspuitwerk, mogelijkheden en keuzes

Spack kent verschillende keuzemogelijkheden in korrelgrootte en kleur. De korrel, die vaak gemaakt wordt van dolomiet is verkrijgbaar van zeer fijn tot grof. Het kleurenscala is bijna oneindig, er zijn meer dan 2000 kleuren beschikbaar.

Ondergrond

Poederende, vochtige, verontreinigde, vette, afbladderende ondergronden, ze zullen voor het spacken moeten worden voorbereid voor maximale hechting. Ruimten waarin gerookt is zullen bijvoorbeeld goed moeten worden schoongemaakt en ontvet. Fabrikanten gebruiken daarnaast als eis dat het ‘mineraalhoudende’ of ‘steenachtige’ ondergronden moeten zijn, dus beton of steen.

De keuze van korrelgrootte maakt verschil in de vereiste gladheid van de ondergrond. Logischerwijs kan een groffe korrel makkelijker oneffenheden wegwerken dan een zeer fijne korrel. Een stukadoor zal vooraf de status van de ondergrond beoordelen en u goed adviseren.